180 година наставе физике на академском нивоу

 

Свечана академија поводом Дана Физичког факултета одржана је 10. октобра 2019. у ректорату Универзитета у Београду. Ове године Дан Факултета је био посвећен обележавању 180 година наставе физике на академском нивоу у Србији.

Свечаност је отворио Вокално-инструментални састав студената физике и метеорoлогије, академском химном „Gaudeamus Igitur” и химном Србије „Боже правде”. Након тога је декан Факултета проф. др Иван Белча одржао презентацију о Физичком факултету данас и историји наставе физике на универзитетима у Србији. Госте је затим поздравила ректорка Београдског универзитета проф. др Иванка Поповић, као и помоћник министра просвете др Саша Лазовић. Гостима су се обратили и директорка Института за нуклеарне науке „Винча” проф. др Снежана Пајовић и директор Института за физику др Александар Богојевић.

Студент продекан Физичког факултета Јован Митић презентовао је присутнима активности и резултате студената физике и метеорологије, а проф. др Зоран Николић је презентовао резултате научних истраживања наставника и сарадника Физичког факултета.

Уз присуство уважених гостију из Ректората, Министарства, института, декане сродних факултета, наставнике, сараднике и друге драге госте, додељене су награде и признања.

Награду „Проф. др Љубомир Ћирковић” за најбољи мастер рад одбрањен на Физичком факултету у претходној години добили су: Душан Жигић за мастер рад „Предвиђање пригушења и елиптичког тока високо-енергијских честица при релативистичким сударима Pb+Pb на LHC-у” урађен под руководством др Магдалене Ђорђевић, као и Никодин Недић за мастер рад „Експериментално проучавање облика спектралних линија Ne II у прикатодној области абнормалног тињавог пражњења” урађен под руководством проф. др Ђорђа Спасојевића.

Награду „Проф. др Боривоје Добриловић”, коју на предлог Универзитета у Београду додељује Светска метеоролошка организација, ове године је добила најбољи студент метеорологије Лана Познановић.

Уручена је и Годишња награда за научни рад младом истраживачу Александри Димић која је у протеклој години дошла до изванредно значајног резултата у области квантне информације. Резултати истраживања су објављени у престижном научном часопису „Nature”. Александру Димић је за награду предложио жири у саставу проф. др Иванка Милошевић, проф. др Јован Пузовић и проф. др Мићо Митровић.

Декан Физичког факултета се скромним поклоном захвалио радницима Факултета који су протеклој години отишли у пензију: професору Илији Марићу и радници Факултета Фикрији Селимовић.