Докторске студије - Новости и обавештења

Истраживачка позиција за студента докторских студија у Лабораторији за атомску физику у Винчи. Контакт особа др Сузана Петровић, научни саветник.

27.5.2020

Државна корпорација Росатом у сарадњи са Кабинетом министра за иновације и технолошки развој Владе Републике Србије, додељује стипендије за све студенте који желе своје школовање да наставе у Руској Федерацији. Стипендије се односе на област примене нуклеарних технологија у мирнодопске сврхе и додељује се студентима свих нивоа студија. Више о стипендијама можете наћи на https://future-in-russia.com/

19.3.2020

Поштоване колегинице и колеге,

У складу са проглашеним ванредним стањем потпуно се обуставља настава на Физичком факултету све док другачије не буде одлучено. О могућим облицима наставе на даљину биће обавештени и наставници и студенти након консултација са Ректоратом и у складу са препорукама Министарства.

Рад на Физичком факултету ће се организовати кроз дежурства у свим службама ради обављања неопходних послова.

Након сутрашњег састанка деканског колегијума бићете детаљније упознати са функционисањем факултета у току ванредног стања.

Руководство Физичког факултета

15.3.2020

Семинар машинског учења „PSI:ML“ (Petnica Summer Institute of Machine Learning) од 31. јула до 10 августа 2020. Пријаве до 12. марта 2020.

4.3.2020

У Међународном центру за теоријску физику (ICTP) у Трсту у току је конкурс за пријем кандидата на постдипломске студије. Конкурс је намењен кандидатима из свих земаља света који су млађи од 28 година, имају завршене основне студије и мастер рад и знају енглески. Циљ је припрема за изаду докторских дисертација на универзитетима широм света.

Постоји неколико смерова:

  • Физика високих енергија, Космологија и астро-цестицна физика;
  • Физика кондензованог стања;
  • Физика система Земље;
  • Математика;
  • Квантитативне науке о зивоту.

Студије трају две године. Два семестра се слушају предавања, а у другој години се ради рад. Школарине нема, а кад се формирају ранг листе по затварању конкурса првих 10 пријављених на сваки смер добиће стипендије. Рок за пријављивање је до 29.фебруара 2020. Више информација на сајту: https://www.ictp.it/about-ictp/media-centre/news/2019/11/diploma-call-2020.aspx

3.2.2020.

Отворене су истраживачке позиције на Institute of Physics, Montanuniversität Leoben у Аустрији, једна за докторат, једна за постдок. За детаље се можете обратити др Александру Матковићу на aleksandar.matkovic@unileoben.ac.at.

31.1.2020.

British Scholarship Trust (BST) расписује конкурс за кратке истраживачке посете универзитетима у Великој Британији за студенте који су уписани на постдипломске студије - магистарске или докторске студије. Конкурс за школску 2020-2021 годину је за оне студенте који желе да проведу од 1 до 3 месеца на једном од универзитету у Великој Британији, како би унапредили своја истраживања дефинисана темом магистарског или докторског програма. Детаљна информација о стипендијама и условима које би кандидати требало да испуњавају могу се наћи на web адреси BST-a: www.britishscholarshiptrust.org

3.12.2019

Физички факултет расписује КОНКУРС за ангажовање студената мастер и докторских студија за извођење дела наставе на основним академским студијама. Рок за пријаву 10. септембар 2019.

Теме за докторске радове из области диполних квантних гасова у Центру за изучавање комплексних система Института за физику у Београду. Контакт особа: др Антун Балаж.

ERASMUS+ мобилност. Проведите семестар на Фридрих-Александер Универзитету у Ерлангену, Немачка

Позиције за докторанте и теме за мастер радове у Лабораторији за физику високих енергија Института за физику.

Теме за дисертације и мастер радове у Лабораторији за атомску физику Института за нуклеарне науке „Винча“

Теме за докторске дисертације које могу да се раде у Центру за фотонику Института за физику, из области нелинеарне и квантне оптике, нелинеарне микроскопије, холографије, биофизике и интеракције светлости и материје можете да погледате овде. Контакт особа Брана Јеленковић branaj@ipb.ac.rs.

Теме за докторате и мастер радове у Лабораторији за атомску физику у Винчи. Нелинеарна биофизика. Контакт: Слободан Здравковић.

Студенти уписани 2010/2011. године студирају по акредитованом програму докторских студија и у складу са тим треба да предложе теме будућих докторских радова. Ово се ради не пре него што положе све испите осим највише једног, а пре уписа у последњу годину докторских студија. Уз пријаву теме (на исти начин као и до сада), која садржи и име ментора, предаје се и писмено образложење, које треба укратко да објасни предвиђени садржај рада, његов значај, те предложи и план рада са грубим временским роковима. До уписа на трећу годину студент ће бити позван да да и кратку (петоминутну) усмену одбрану предлога пред Колегијумом докторских студија (Упутство за одбрану теме докторске дисертације пред Колегијумом докторских студија).